Gå till Meny och Kort om kommande

Efter Junos bortgång har vi här nedan samlat minnesord och några sidor som Juno skrivit för Folkmusikhuset.

Bilder på Juno, den första tillsammans med Klas af Edholm.

Ur dansens historia

Danser från medeltid och renässans

En liten bakgrund

Medeltid och renässans. Hur oändligt avlägset känns inte den epoken nu på 2000-talet. För att förstå den tidens danser kan det kanske vara på sin plats med en liten bakgrundsbild.

Under medeltiden var medellivslängden mycket kortare än nu. Man gifte sig mycket tidig, redan i tonåren. Redan innan man kom in i tonåren började man arbeta. Religionen hade också ett fast grepp om individen. Samhället var feodalt d.v.s. man levde isolerat och det var en slottsherre som bestämde i stort sett allt. Det existerade även livegenskap.

Bostäderna var trånga och dansen var man för det mesta hänvisad till att utföra utomhus.

Under renässansen sker en förfining av dansen. Man måste visa att man kan föra sig och att man behärskar sin kropp. Dansen blev en del av de 'ädla konsterna' liksom vapenhantering, målning och musik.

Information:

Söndag 24 februari 2002 kl 16.30
Folkmusikhuset, Skeppsholmsgården Engelska danser från 1600-talet ur
The English Dancing Master
Medverkande: Robert Persson, Anna Boberg och Juno Boberg
Fri entré

Carole

För de medeltida dansformerna spelar trubadurerna i Provence i Frankrike en betydande roll. Trubadurerna blandade ett arv av grekisk, romersk och spanskmorisk kultur. De var ofta fattiga adelsmän som sjöng och diktade, ofta kärleksvisor. Under denna tid blommade Carole, som var en ringdans som man ursprungligen sjöng till och som dansades av såväl hög som låg. Carole fanns i två former. Den ena formen var Farandole, som dansades i sladd i alla möjliga bukter och figurer.

Den andra formen var Branle som dansades i sluten ring. Ur Branle utvecklades sedan den 'skridna dansen'. Branle kunde utföras med flera olika slags steg Branle simple (den enkla branlen), Branle double (den dubbla branlen) och Branle gay (den hurtiga branlen). Olika utföranden gav sedan lokal namn till branlen som t.ex. Branle de Bourgogne, burgundernas branle, som var en variant av den dubbla branlen. De steg som förekommer i branle återfinns även i flera nordiska folkliga danser. Stegen i kvaddansen, som den dansas på Färöarna eller i långdans från Orsa är exempel på Branle simple. Linnés beskrivning av långdansen i Mora som han redovisar från sin dalaresa kan inte tolkas annat än som stegen från branle double.

Estampie

Det dansades inte enbart ring danser. En av de tidigast kända pardanserna är Estampie (= genljuda). Dansen dansades av en herre och dam eller med en herre och två damer. Med estampie kan man också säga att dansen förändras till sin karaktär, från en spontan sällskapsdans till en dansform som lägger vikt även vid själva utförandet. Estampie dansades med flera olika slag steg och varianter.

Bassdans

I Italien utvecklas under renässansen bassa danza, troligen ur farandole och estampie. Här håller man inte varandra i händerna utan dansar på led efter varandra. Antalet dansare kunde variera, ett par eller flera. Man dansar i ganska enkla formationer och gör olika förfinade rörelser.

Pavane

En annan populär dans under sydeuropeiska renässansen var pavane. Pavanen var en processionsdans, fast det fanns även snabbare varianter. Dansen kombinerades ursprungligen med sång. Dansen möjliggjorde för de dansande att uppvisa all sin klädesprakt för åskådarna.

Gaillarde

Kring år 1500 gailliarde, en munter pardans där männen gör höga kraftfulla hopp medan kvinnorna gör små nätta. En dans som krävde stor skicklighet av de dansande. Mot slutet av 1500-talet blir galliarden en efterdans till pavane.

Som en kuriosa kan nämnas att galliarden bestod av fem steg. Dansforskaren Ernst Klein har lanserat teorin att den svenska skicklighetsdansen skinnkompass förmodligen är en förvrängning av det franska uttrycket för detta, 'cinque pas'.

Allemande

En annan gammal dans, dessutom den äldsta tyska dans som finns upptecknad är Allemande. Allemande förekommer även i en annan senare form under 1700-talet.

Juno Boberg

Andra sidor av Juno Boberg

Juno Boberg har skrivit fler sidor i olika ämnen, de flesta i serien Dansens historia:
Bordunträff
Danser från medeltid och renässans
Den engelska dansen under 1600-talet
Den äldsta polskan
One-step
Polskor i jämn takt
Sånglekar

Läs också minnesorden över Juno Boberg


Kontakta Folkmusikhuset!
Uppdaterad 2002-02-13
Arne Kjellman

Om du inte hittar den information du söker, ring: 0769‑12 90 11

OBS! FÖRBUD mot alla nötter hos oss. Personer är mycket allergiska!
OBS! Viktig info om Covid-19!
Läs mer >>>!

Kort om kommande:

Söndag 31 oktober
Sommartid slut!
Balfolk Dans och Musik!
_Nytt!_

Fredag 19 november Konsert och dans med
Mats Berglund Trio.

Låtstugor och Visstugor även på YouTube/Zoom!

Se Folkmusikhusets film, gilla den på YouTube!

Prenumerera! Du får meddelande, varje månad eller när sidorna förnyats
Gå med i listan
Gå ur listan  
Din e-postadress:

QR-kod

Scanna QR-koden för att automatiskt ladda sidan i din mobil.