Gå till Meny och Kort om kommande

Efter Junos bortgång har vi här nedan samlat minnesord och några sidor som Juno skrivit för Folkmusikhuset.

Bilder på Juno, den första tillsammans med Klas af Edholm.

Juno Boberg

15 december 1941 - 9 mars 2014

EN VÄN HAR GÅTT BORT
Vår käre vän och föreningskamrat Juno Boberg har lämnat oss, efter en tids sjukdom

Juno var verkligen en aktiv och trogen vän i föreningen, såväl i visstugan, som på dansgolvet som i mycket annat i det övriga föreningslivet. Han var med när föreningen Folkmusikhuset startade och satt i flera år bland annat i föreningens programgrupp. Han brukade också lära ut ”sånglekar för vuxna” som en återkommande aktivitet och han gick ofta på danserna.

Men Juno hade också många andra intressen och fanns med i flera andra föreningar och sammanhang. Han ägnade sig bland annat åt att teckna, måla och skulptera, samt var medlem i Skansens amatörteatersällskap, som grundades i början av 90-talet. Han skrev själv berättelser och teatermanus.

Han var kunnig och ständigt intresserad av nya kunskaper. Juno växte upp i södra Stockholm. Hans modersmål var esperanto, eftersom föräldrarna hade detta som gemensamt språk. I tonåren ägnade han sej bland annat åt scout-verksamhet och var själv scoutledare en tid. Efter studenten följde universitetsstudier bland annat i kemi och botanik.

Juno var intresserad av många saker och ville lära sej allt från grunden. Ofta lånade han böcker om sådant han inte kände till och läste mycket noga, ville gå på djupet med allt han tog del av.

Dansintresset fanns också med tidigt. I början av 1960-talet blev Juno medlem i Akademiska Folkdanslaget. Där vaknade hans intresse för att ta reda på hur man dansade folklig dans före de koreograferade varianterna.

I samband med etnologistudier lärde han sig också att dokumentera dans, sånglekar och folkligt vismaterial.

1976 bildades Mälarö gille, en förening med syftet att sprida och att lära ut folklig dans. Juno var den drivande kraften. Han var också redaktör för tidningen Omdans som gavs ut till gillets medlemmar. Den gav han ut med egen tryckerifirma som resurs. Stod själv för design, tryck och det mesta av innehållet.

År 1976 tog Juno, med Mälarö Gille, även initiativ till att organisera Mälaröstämman, en spelmanstämma som kom att hållas sista lördagen i maj vid 15 tillfällen, alltid på någon av Mälaröarna.

1972 var Juno med och bildade en agenturfirma i stålbranschen där han skötte bokföringen. På kvällarna undervisade han i gammaldans och polskor i regi av Studiefrämjandet på Mälaröarna.

Efter etnologistudier följde studier i arkivkunskap och Juno utbildade sig till arkivarie. Det gav honom jobb på stadsarkivet och sedermera på Stockholms läns landstings journalarkiv. Hans yrke kom såsmåningom att även innefatta digital arkivering. Juno lärde sej dataprogramering.

Jag träffade Juno i vis-sammanhang. Första gången var 1980. Juno dokumenterade många fina traditionsbärare av visor, och vi var ett gäng som besökte Juno då och då för att lyssna till hans fina inspelningar. Vi hörde bland annat på Röjås-Erik från Boda i Dalarna och på Norrgårds-Edit från Vittinge i Morgongåva i Uppland, med flera.

Juno kunde själv så många vistexter. Vi brukade sitta och sjunga länge. Och för att vi alla skulle lära oss melodin ordentligt valde han att spela flöjt, ibland spilåpipa till vår sång. Sedan träffades vi ofta i visstugor och på dansgolvet, inte minst i lek-sammanhang. Vi ledde ofta visstugor ihop på olika spelmansstämmor.

Jag ska alltid minnas Juno som en snäll, omtänksam, kunnig, vis- och danssugen kompis.

Han lämnar ett tomrum i vår förening, och vi saknar en vän som kände varmt för den folkliga kulturen och för spel, dans och sång i god umgängesform.

Vi sänder Varma tankar till dottern Anna och sonen Anders, samt till övrig släkt.

För föreningen Folkmusikhuset:
Monica Söderberg

Bild på Juno tillsammans med Klas af Edholm.Juno Boberg
och Klas af Edholm här i samspråk om dansteorier. De hade påbörjat ett samarbete där en text av Juno skulle ingå i en bok om dans, som Klas håller på att redigera.

Bilden är från Junos besök på Skeppis den 13 dec 2013, då fredagkvällen bjöd på Luciafirande och Staffansånger av visstugan.Sidor av Juno Boberg

Juno Boberg har också skrivit sidor i olika ämnen, de flesta i serien Dansens historia:
Bordunträff
Danser från medeltid och renässans
Den engelska dansen under 1600-talet
Den äldsta polskan
One-step
Polskor i jämn takt
Sånglekar

Kontakta Folkmusikhuset!
Uppdaterad 2014-03-27
Arne Kjellman

Om du inte hittar den information du söker, ring: 0769‑12 90 11
OBS! Nytt nummer!

OBS! FÖRBUD mot alla nötter hos oss. Personer är mycket allergiska!
OBS! Fiket behöver mer folk!
Läs mer >>>!

Kort om kommande:

Fredag 20 september Konsert och dans med When We Do Bingsjö

Söndag 22 september 16.30 Border morris _Nytt!_

Se Folkmusikhusets film, gilla den på YouTube!

Prenumerera! Du får meddelande, varje månad eller när sidorna förnyats
Gå med i listan
Gå ur listan  
Din e-postadress:

QR-kod

Scanna QR-koden för att automatiskt ladda sidan i din mobil.