Gå till Meny och Kort om kommande

 
Digitala konserter, träffar mm (YouTube/Zoom)!

Balfolk-Ceilidh
(Europeiska gruppdanser)

Ett par söndagkvällar varje månad gör vi musikaliska utflykter till olika delar av västra Europa, se vidare nedan och i meny!

3.jpg

Tidiga timmen 16:30-17:45 sista söndagen i månaden i Segelsömmarsalen

Balfolk är folklig bal, dvs. en typisk västeuropeisk folkdans kväll, som inkluderar gruppdanser och pardanser från Frankrike, några enkla ceilidh danser, ringdanser från Bretagne mm.

Ceilidh är en typisk social folklig danskväll i Irland, Skottland och England. Ceilidh danser är gruppdanser. De har olika uppställningar, square, longways set, cirklar osv. och oftast parvis inom en grupp, men progressiv inom gruppen.

Där irländsk och skotskt ceilidh betonar dansskicklighet och hur man ”dansar” danserna med den rätta stilen, har engelsk ceilidh en mer avslappnad inställning. Ha kul, glöm fötterna, nu festar vi! Ceilidh dansas till levande, oftast förstärkt musik, mest jigs, reels, polka och inleds av en snabb instruktion innan danserna sätter igång. Instrumentuppsättningen är ofta durspel, fiol, gitarr mm.

Rolf och Hester leder dansinstruktionen under Balfolk-Ceilidh och Balfolk Dans. Vi visar danserna, snabbt berättar om dem och sedan sätter vi igång att prova dem. Det viktigaste med den här timmen är inte att man ”måste” lär sig att dansa rätt, utan att man provar på och har roligt tillsammans. Vi vill ju dansa också och inte bli 'instruktörer' hela tiden och dansarna vill ju dansa.

Balfolk-Ceilidh på Skeppis inkluderar bourrée, ringdanser, scottish, valse, jig, reel, hornpipe, mazurka. Danserna vi väljer här är de glada, roliga, sociala danserna där alla kan vara med oavsett nivån. Med dessa danser kan nybörjare såväl som erfarna dansare lära sig tillsammans. Som sagt, alla kan vara med, och under danserna brukar det vara mycket skratt och glädje.

Balfolk Dans ägnar vi mer åt pardans och danser för lite mindre grupper, såsom valse, mazurka, scottish, bourrée, avant-deux, … andra söndag i månanden.

Det finns helt enkelt inte något liknande danstillfälle i Stockholm och knappast i hela Sverige, där man kan lära sig att dansa de här danserna, förutom de danskvällar vi själva ordnar. Vi vill få fler danskamrater och musiker att dela intresset med. Varken partner eller förkunskaper behövs.

Småfranska spelar till Balfolk-Ceilidh och Balfolk Dans på Skeppis och skapar en känsla av en balfolk danskväll och en engelsk ceilidh, genom sitt spelsätt och instrumentuppsättning: vevlira, durspel, fiol, blockflöjt, tvärflöjt mm.

Välkomna!

Småfranska
www.småfranska.se
(Hester, Rolf, Kent, Inger, Eva, John m.fl.)

Se också:
Balfolk Dans (Europeiska pardanser)
Balfolk musiktimmen (Europeiska musiktimmen)


Upplysningar Rolf och Hester
Uppdaterad 2019-03-30
Arne Kjellman

Om du inte hittar den information du söker, ring: 0769‑12 90 11

OBS! FÖRBUD mot alla nötter hos oss. Personer är mycket allergiska!
Besök oss digitalt!

Kort om kommande:

Låtstugor och Visstugor på YouTube/Zoom! _Nytt!_

Söndagar maj - september(?) spel i Vitabergsparken

Se Folkmusikhusets film, gilla den på YouTube!

Prenumerera! Du får meddelande, varje månad eller när sidorna förnyats
Gå med i listan
Gå ur listan  
Din e-postadress:

QR-kod

Scanna QR-koden för att automatiskt ladda sidan i din mobil.