Gå till Meny och Kort om kommande

OBS! Viktig info om Covid-19!
Läs mer >>>!

Balfolk

Sista söndagskvällen varje månad gör vi musikaliska utflykter till olika delar av västra Europa.
16.30 - 18 Balfolk Dans i Segelsömmarsalen
18 - 19 Balfolk Musiktimmen i Navigationssalen.

3.jpg

Balfolk Dans

Västeuropeiska par- och gruppdanser

Balfolk är folklig bal, dvs. en typisk västeuropeisk folkdanskväll, som inkluderar gruppdanser och pardanser från Frankrike med omnejd, ringdanser från Bretagne m.m. Danserna inkluderar bourrée, ringdanser, schottis­varianter, valsvarianter, jig, och förstås den läckra franska mazurkan. Med dessa danser kan nybörjare såväl som erfarna dansare lära sig tillsammans. Som sagt, alla kan vara med, och under danserna brukar det vara mycket skratt och glädje.

När det känns möjligt att kunna dansa *ceilidh inkluderar vi även dessa enkla roliga gruppdanser.

Rolf och Hester leder dansinstruktionen under Balfolk Dans till levande musik spelad av Småfranska.

Vi visar danserna, snabbt berättar om dem och sedan sätter vi igång att prova dem. Det viktigaste med den här timmen är inte att man ”måste” lära sig att dansa ’rätt’, utan att man provar på och har roligt tillsammans. Vi vill ju dansa också och inte bli 'instruktörer' hela tiden och dansarna vill ju dansa.

Balfolk har knappast funnits Stockholm och Sverige, men det har börjat växa. Vi vill få fler danskamrater och musiker att dela intresset med så kom och prova. Varken partner eller förkunskaper behövs.

*Ceilidh är en typisk social folklig danskväll i Irland, Skottland och England. Ceilidh-danser är gruppdanser. De har olika uppställningar, square, longways set, cirklar osv. och oftast parvis inom en grupp, men progressiv inom gruppen.

Där irländsk och skotskt ceilidh betonar dansskicklighet och hur man ”dansar” danserna med den rätta stilen, har engelsk ceilidh en mer avslappnad inställning. Ha kul, glöm fötterna, nu festar vi! Ceilidh dansas till levande musik, mest jigs, reels, polka och inleds av en snabb instruktion innan danserna sätter igång. Instrumentuppsättningen är ofta durspel, fiol, gitarr mm.

Balfolk Musiktimmen

Västeuropeisk folkmusik

Sista söndagen i varje månad kl 18-19 brukar vi sitta innanför fiket och spela efter Balfolk Dans.

Balfolk musiktimmen är till för dem som vill prova på att spela västeuropeiska låtar från främst Frankrike, men även England, Portugal, Tyskland mm. Det är Småfranska som leder musiktimmen, men ibland bjuder vi in musiker från Europa till dessa tillfällen.

Vad är Balfolk musik?

Ofta kallas västeuropeiska social folkdansmusik för Balfolk. Delvis liknar det musiken som finns här i Sverige med schottis, vals, polka fast med annan klang, annan betoning, sedan finns varianter som är mer specifika t.ex. fransk bourrée, mazurka, 5-, 8-takts vals, reel, jig, baskisk fandango mm. I England är det oftast jig, reel, polka och hornpipe som spelas på en ’ceilidh’ eller under en session.

Förkunskaper krävs inte, bara intresse för att prova på nya låtarna. Musiker vet redan hur inspirerande det kan vara att sitta tillsammans och spela och lära sig nya låtar av varandra, speciellt med flera sorts instrument under en musiksession.

Vilka sorts instrument förekommer i Balfolk?

Vevlira, fiol, flöjt, säckpipa, durspel (franskt G/C, engelskt D/G) och dragspel är vanliga, men det finns många flera. Det viktiga är att man spelar tillsammans och att de tonstarka instrumenten naturligtvis visar hänsyn till de tonsvagare instrumenten.

Om ni redan spelar några sådana låtar, och undrar hur de brukar spelas till dans då kan vi kanske hjälpa till att förklara eller visa. Vi är inte experter men vill gärna dela med oss av det vi har lärt oss på olika europeiska folkmusik- och dansfestivaler i Frankrike och England.

Småfranska spelar till Balfolk Dans och Balfolk Musiktimme på Skeppis och ibland spelar ett pass till balfolkdans under Skeppis’ danskväll. Gruppen skapar en känsla av en balfolk danskväll och en engelsk ceilidh, genom sitt spelsätt och sin instrumentuppsättning: vevlira, durspel, fiol, blockflöjt, mandolin mm. Ibland bjuder vi in musiker från Europa till dessa tillfällen.

Välkomna!

Småfranska
www.småfranska.se

(Hester, Rolf, Kent, Inger, Eva, John, Bjarte och Håkan.)


Upplysningar Rolf och Hester
Uppdaterad 2021-10-27
Arne Kjellman

Om du inte hittar den information du söker, eller har andra frågor ring eller smsa till: 0769‑12 90 11.
- -
Telefontider:
Mån - Fre 15 - 20,
Lör och Sön 12 - 18.

Om vi inte kan svara, lämna gärna ett meddelande!

OBS! FÖRBUD mot alla nötter hos oss. Personer är mycket allergiska!
OBS! Viktig info om Covid-19!
Läs mer >>>!

Kort om kommande:

Från den 5 december krävs vaccinations­bevis av alla besökande.

Onsdag 22 december Julvisstuga med Monica Söderberg och Cecilia Lindén

Låtstugor och Visstugor även på YouTube


Inte medlem än?
Gå med nu och betala 250 kr för hela 2022! Swisha så blir du medlem direkt!

Se Folkmusikhusets film, gilla den på YouTube!

Prenumerera! Du får meddelande, varje månad eller när sidorna förnyats
Gå med i listan
Gå ur listan  
Din e-postadress:

QR-kod

Scanna QR-koden för att automatiskt ladda sidan i din mobil.