Go to the Menu and Latest news

Sorry, this text is mainly in Swedish. Google translate!

Exklusivt fredagsnöje på Skeppis

Svenskt folkligt i en mångfald dialekter med intima konserter och dans som är innerlig och meditativ eller vildsint uppsluppen - alltid hög kvalitet!

The information below is outdated!

<<< Fredag 13 oktober 2017 >>>

Olov Johansson

Många räknar Olov Johansson som en av Sveriges främsta utövare på nyckelharpa. Med sitt briljanta solospel och som medlem i gruppen Väsen har han i hög grad medverkat till den positiva utveckling som nyckelharpspelet genomgått i Sverige under de senaste 30 åren.

Olov är uppväxt i Tärnsjö i norra Uppland och började spela nyckelharpa som 14- åring. Något år senare började Olov spela för Curt Tallroth, välkänd traditionsbärare från Harbo. Genom Curt har Olov lärt sig låtar som spelats i norra Uppland i århundraden och förts vidare från spelman till spelman. Olov har också spelat med Eric Sahlström, nyckelharpans stora förgrundsgestalt under 1900- talet.

Sedan 1989 har Olov arbetat yrkesmässigt som spelman och kompositör. Sin huvudsakliga verksamhet har han i gruppen Väsen men han spelar även med t ex den skotska harpisten Catriona McKay, Anders Bromander, Nyckelharpsorkestern, och har även en del solo- uppdrag. Framgångarna med folkrockarna Nordman har gjort att Olovs harpa kan höras hos mer än 1 miljon skivköpare. 1997 blev han den första svenska folkmusiker som fick den stora äran att arbeta tillsammans med den världsberömda amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. Olov har turnerat i ca 30 länder, bl a USA, Kanada, Indien, Libyen, Paraguay, Japan, Slovenien, Frankrike, Irland, Skottland, Luxemburg, Italien, Belgien, Spanien och Portugal.

Olov arbetar aktivt för att föra sitt musikaliska arv vidare och har blivit en förebild för många unga nyckelharpspelare. Han undervisar som en av huvudlärarna på Eric Sahlström-Institutet i Tobo sedan 1998 samt som huvudlärare på nyckelharpa på Kungl. Musikhögskolan I Stockholm sedan 1994.

Olov har belönats med en rad utmärkelser och stipendier för sin verksamhet som spelman. 1984 korades han till riksspelman, 1989 erhöll han Viksta- Lasse- stipendiet och 1990 blev han utsedd till Världsmästare på både modern och gammal typ av nyckelharpa. 1992 fick han Ceylon Wallin- stipendiet. 1995 fick han Vuxenskolans konstnärsstipendium och 2006 Uppsala kommuns stora arbetsstipendium. 2013 erhöll Olov Zornmärket i guld som en av de yngsta att få den medaljen någonsin.

Olov har egen hemsida med musikexempel mm

Kl 18.00 Kassan öppnas, Soppcafé
Kl 18.30 Låtstuga med Saana Kujala, nyckelharpa - alla instrument välkomna!
Kl 20.00 Konsert
Kl 21.00 Polskor och gammaldans till midnatt.
Pausspelmän: Jens Askengren och Duncan Strout samt
T3: Håkan Ranheden, Susann Gunn, Stig Arne Thand.

Where? Skeppsholmens Folkhögskola (se map)
Time? kl 20 - 24. (Concert starts 20, dancing starts 21)
Price120 Skr (Members 90 Skr) Under 25s 60 Skr (Members 45 Skr)
If you have any questions, ideas or comments on the Friday dances then please contact the Program Group!
Kontakta Folkmusikhuset!
Uppdaterad 2017-09-10
Arne Kjellman

Latest news:

Sundays June 10. - August "Buskspel" in Vitabergsparken

We can borrow the "Dansbana! Arkdes" - by using the booking list.

Sunday September 2. we open for the autumn

Prenumerera! Du får meddelande, varje månad eller när sidorna förnyats
Gå med i listan
Gå ur listan  
Din e-postadress: